چند روش رایج درمان تومور مغزی عنوان شده است:
1- جراحی:
جراحی اغلب اولین گزینه برای تومورهای مغزی است که قابل دسترسی هستند هدف از جراحی برداشتن تمام یا بخشی از تومور است تا فشار روی مغز کاهش یابد و علائم بهبود یابند جراحی تومورهای مغزی میتواند از طریق چندین روش مختلف که هر یک با کاربردها و مزایای خاص انجام میشود.
کرانیوتومی (Craniotomy): کرانیوتومی شامل برداشتن قسمتی از جمجمه برای دسترسی به مغز است. پس از برداشتن تومور، بخش جمجمه دوباره بازگردانده میشود این روش برای بیشتر تومورهای مغزی که به دسترسی وسیع به مغز نیاز دارند، مناسب است.
(Neuroendoscopy) : نورواندوسکوپی یک روش کم تهاجمی است که از دوربینها و ابزارهای خاص برای برداشتن تومورها از طریق سوراخهای کوچک در جمجمه استفاده میکند این روش بیشتر برای تومورهای کوچک و یا تومورهایی که در مکانهای قابل دسترس از طریق مسیرهای طبیعی مغز قرار دارند، مفید است.
استفاده از لیزر (Laser Surgery): جراحی با لیزر شامل استفاده از پرتوهای لیزری دقیق برای برداشتن یا کاهش اندازه تومورها است این روش برای تومورهایی که در مکانهای دشوار قرار دارند یا نیاز به دقت بالا دارند، مثالزدنی است.
بیوپسی جراحی (Surgical Biopsy): بیوپسی جراحی شامل برداشتن نمونهای از تومور برای تجزیه و تحلیل پاتولوژیک است این روش برای تأیید نوع و درجه تومور قبل از تعیین دقیق روش درمانی انجام میشود.
2-رادیوتراپی:
این روش با استفاده از اشعههای پرانرژی به منظور کشتن سلولهای توموری انجام میشودرادیوتراپی میتواند به تنهایی یا بعد از جراحی برای از بین بردن هرگونه باقیمانده تومور استفاده شود.
پرتودرمانی خارجی (External Beam Radiation Therapy - EBRT): این روش شامل استفاده از دستگاههایی است که پرتوهایی از اشعههای ایکس یا گاما را به صورت متمرکز به ناحیهی تومور در مغز می تابانند دستگاهها از خارج بدن عمل میکنند و توانایی تنظیم دقیق دوز و زاویهی پرتوها را دارند.
رادیوسرجری استریوتاکتیک (Stereotactic Radiosurgery - SRS):این روش پیشرفتهی پرتودرمانی شامل استفاده از پرتوهای بسیار دقیق و متمرکز است که به تومور مغزی تابیده میشود، بدون اینکه نیازی به برش فیزیکی باشد این تکنیک برای تاباندن دوز بالایی از تشعشع به ناحیهی مورد نظر در یک یا چند جلسه استفاده میشودو بیشتر برای تومورهای کوچک و خوشخیم یا متاستازهای کوچک که در نواحی دسترسی دشوار مغز قرار دارند، مناسب است.
پروتون درمانی (Proton Therapy):پروتون درمانی یک نوع پیشرفتهی پرتودرمانی است که به جای استفاده از اشعههای ایکس، از پروتونها برای تاباندن انرژی به تومور استفاده میکند پروتونها قابلیت تمرکز بالایی دارند و میتوانند انرژی را دقیقاً در نقطهی مورد نظر رها کنند، که این امر باعث کاهش آسیب به بافت سالم اطراف میشود.
پروتون درمانی برای تومورهایی که در نزدیکی بافتهای حساس مغزی قرار دارند، بسیار مفید است. این روش به ویژه برای درمان تومورهای کودکان ترجیح داده میشود، چون خطر آسیب دائمی به بافت در حال رشد مغز را کاهش میدهد.
3-شیمی درمانی:
شیمیدرمانی برای تومورهای مغزی یکی از روشهای درمانی است که شامل استفاده از داروهای ضد سرطانی میشود تا به کاهش یا کنترل رشد تومورها کمک کند. این روش شامل استفاده از داروهای خاص برای کشتن سلولهای توموری است شیمی درمانی میتواند به صورت خوراکی یا تزریقی انجام شود و گاهی اوقات به صورت ترکیبی با رادیوتراپی ارائه میشود.
داروها:داروهای شیمیدرمانی میتوانند به صورت خوراکی، تزریقی (وریدی یا داخل نخاعی) یا حتی توسط ایمپلنتهایی که مستقیماً در محل تومور قرار میگیرند، مورد استفاده قرار گیرند. داروهایی مانند تموزولوماید (Temozolomide) که اغلب برای درمان گلیوبلاستوما مورد استفاده قرار میگیرد، از جمله پرکاربردترین ها هستند.
نحوه عملکرد:داروهای شیمیدرمانی عمدتاً با مهار ساخت DNA یا RNA سلولهای سرطانی و متوقف ساختن تقسیم سلولی آنها کار میکنند. این امر منجر به مرگ سلولهای تومور میشود یا حداقل رشد آنها را به شدت کاهش میدهد.
4-درمان دارویی:
درمان دارویی تومورهای مغزی میتواند شامل چندین نوع دارو باشد، بسته به نوع و مرحله تومور، وضعیت سلامتی بیمار و اهداف درمانی. در اینجا به برخی از داروهای رایج و روشهای درمانی دارویی که برای تومورهای مغزی استفاده میشوند، اشاره میکنم:
تموزولوماید (Temozolomide): بسیار مورد استفاده برای درمان گلیوبلاستوما، اغلب همراه با رادیوتراپی.
کاربوپلاتین و سیسپلاتین: استفاده از این داروها در موارد خاصی از تومورهای مغزی صورت میگیرد.
استروئیدها: استروئیدها مانند دگزامتازون اغلب برای کاهش تورم و فشار در مغز ناشی از تومور یا درمانهای تومور مغزی استفاده میشوند. این داروها به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک میکنند.
داروهای ضد تشنج: اگر بیمار دچار تشنج شود، ممکن است پزشک داروهای ضد تشنج تجویز کند داروهای ضد تشنج میتوانند به جلوگیری از تشنجهای بیشتر در بیماران مبتلا به تومورهای مغزی کمک کنند و بخشی از مدیریت کلی بیماری به شمار میروند.
مهارکنندههای آنژیوژنز: این داروها رشد رگهای خونی جدید که تومورها برای رشد و توسعه به آنها نیاز دارند را مهار میکنند. (Bevacizumab) یکی از مشهورترین مهارکنندههای آنژیوژنز است که میتواند برای درمان برخی تومورهای مغزی استفاده شود.